Rozžíváme Kuks - rezidence a doprovodný program 22. ročníku

Už přes dvacet let navazujeme na tradici Kuksu jako hudebního, divadelního a uměleckého centra evropského významu s cílem vrátit do kulturní památky Kuks živé umění - a nejen to. Snažíme se rozžívat nejrůznější místa přímo v Kuksu i okolí, baví nás setkávání s lidmi či nejrůznějšími tématy. Jako tradičně se tak i letos vedle pevného programu s divadlem, vážnou hudbou či tancem můžete těšit na rozmanité doprovodné programy a rezidence, jež nás i vás budou doprovázet celým festivalem.

Kavárna mezi životem a smrtí: zastavte se užít tu chvilku!

dno-ořez.jpg (189 KB)

Protože dobří holubi se vracejí a dobré nápady mají pokračovat, jsme rádi, že se na letošním 22. ročníku budeme zase moci všichni záměrně i nezáměrně potkávat v Kavárně mezi životem a smrtí…

Jak nám napsal režisér, herec, muzikant Jiří Jelínek: „Vloni jsme tu mezi břehy začali podávat polévky a k nim servírovali různé divadelní jednohubky. A k naší radosti se tu lidé z obou břehů začali zastavovat a trávit tu nejen pokrmy, ale i čas…

Bylo by hezké napsat, že letos máme nový báječný progresivní koncept, jak to všechno uděláme nové, ale pravda je, že zde otevřeme kafekáru Kavárny Jednorožec a řekneme: ZASTAVTE SE!

Slibujeme, že obsluha se bude andělsky usmívat, káva bude nadoblačně lahodná, polévka božsky osvěžující, eventuální divadlo krátké jak mávnutí křídel anděla blažené pomíjivosti, a nebe nad Kuksem řekne: UŽIJ SI TUHLE CHVILKU!“

Divadla DNO brněnského scénáristy, režiséra, scénografa a herce povětšinou loutkového divadla Jiřího Jelínka nasytí nejen vaše duše, ale i žaludky. Polévkárna a pojízdná kavárna Café Jedorožec s divadelním programem na krásném místě pod hospitálem. Možná dojde i na dost speciální festivalové zprávy!

ZKVAS KUKS! Barokní bublatorium

AI bublatrium kustoděv.png (634 KB)baroko fantasy  bublatorium.jpg (217 KB)AI bublatorium barokní.png (566 KB)

Fermentujeme, Velké kvašení a Zkvašeno, aneb Magda Jotes, Lenka Kubelová a Zuzana Ouhrabková vám během festivalu představí původní divoké obyvatele Kuksu. A to prostřednictvím vašich vlastních smyslů, zejména chuti a čichu. Co všechno se na Kuksu dá zkvasit? A co z toho nejspíše používali Milosrdní bratři v Lékárně u granátového jablka, jak to chutnalo a vonělo? Mikrobiální barokní kultury čistě pro vaši potěchu! V našem Bublatoriu vystupují miliardy přátelských bakterií a kvasinek a určitě i spousta švestek.

Hlavní centrum kvasných procesů bude v kamenné poustevně v zahradě Rentzova muzea barokního tisku, ale kvasit to bude všude. Vše probrat s autorkami pak budete moc při jednom z tradičních barokování.

Magda Jotes

Zakladatelka FB stránky Fermentujeme. Kreativní duše, která své nápady ztvárňuje občas na plátně, ale především ve sklenicích. Neustále zkoumá a objevuje nové chuťové dimenze, díky kterým umožňuje rozšiřovat obzory zpracovávání darů přírody!

Lenka Kubelová

Výtvarnice, nakladatelská redaktorka či překladatelka (kromě Kokoliova ateliéru grafiky na AVU vystudovala i filologii FF UK) se před lety začala zajímat o spolupráci s mikroby a mimo jiné založila Velké kvašení.

Zuzana Ouhrabková

Před lety začala psát blog Zkvašeno a nějak se to chytlo, zároveň už tradičně jezdí na Theatrum Kuks a nevyhnutelně to dospělo do bodu, kdy je potřeba tyto záliby propojit.

Obrázky vytvořila mikrobiální fantazie a umělá inteligence.

O původu Kuksu

V Galerii loutek Jiřího Nachlingera už se v koprodukci s Theatrem chystá site-specific inscenace O původu Kuksu, v rámci níž nás provede milníky tohoto magického místa možná sám F. A. Špork. A kdo jiný zná Kuks lépe než on?

Na tuhle „loutkovou rozpravu o Kuksu a jeho stvořiteli“ se samozřejmě můžete těšit na letošním 22. ročníku festivalu, ale už během června na ni a další hravě zážitkový vzdělávací program můžete odeslat svoje (nebo i cizí) děti…

Mrkněte na nabídkový list pro školy a navrhněte program výletu či exkurze všem, koho by to mohlo zajímat!

 nabidkac_1.jpg (3.06 MB)Zážitek pro školy 2.png (7.64 MB)